blogg

Sinnets och vädrets växlingar 2December 2016

Två veckor in i resan och jag har längtat att få sätta mig ner och berätta för dig hur vi har det. Resan till Koh Samui gick smidigt och säkert. Inga problem för varken stora eller små. När vi väl kom fram var vi dock mycket trötta och somnade ca 21 vilket gjorde att vi sov en hel natt och därmed vände rätt på dygnet på en gång. Det som alltid är överraskande för mig – även om jag rest hit många gånger – är den fuktiga värmen som slår en när man kliver av planet. Likadant även denna gång och lika överraskande även denna gång.

Vår destination Samahita Retreat som ligger utmed kusten på den södra delen av ön – är i grund och botten ett renodlat yogaställe, och samma ställe som jag tog min yogalärarutbildning 2010. Senare år har Samahita retreat utökat till att även erbjuda detox och wellness och förra året öppnade dom även en spinningsal och ett fitness loft. Utöver detta serverar dom sprakande god och näringsrik mat tre gånger om dagen. Vi känner oss bortskämda.

Upplägget på dagarna är att vi börjar med 30min tyst cykling – blickandes ut över havet. Därefter håller en lärare i Pranayam (andningsövningar) och Meditation ca 45min – sedan avslutas morgon träningen med antingen ledda yogaklasser eller ”selfpractice” om man har en sådan. Efter detta är man ganska sugen på frukost.

I morse var första gången min yoga kändes något njutbar. Ända sedan jag kommit hit har kroppen försökt göra sig hörd genom smärta och spänningar. Och när min yoga inte ser ut som mitt intellekt tycker att den borde så brottas jag med känslor som att vara otillräcklig. Du som själv praktiserar yoga vet ju att detta är bara kontraproduktivt ”mindplay” och att inte acceptera sina förutsättningar motarbetar snarare än stärker. Och jag vet också att det är så här -därför har jag lyckats välja tålamod och omtanke mot mig själv om och om och om igen. Och idag kändes det som att det vände. Inte bara mentalt utan också fysiskt. Det är en skön känsla.

Vi befinner oss i regn period just nu och det är härligt att se vädret växla. Från att byggas upp med mörka moln, blåst och spänning till att ladda ur sig ordentligt med blixtrar, åska och slutligen ett tungt stilla regn. Därefter är energin klar och lugn och solen brukar inte dröja länge.

I går kröntes Thailands nya kung – son till den förra och det innebär bland annat att den svarta dresscoden nu är bruten och alla uppmuntras att bära vitt i 14dagar för att hedra det nya.

Lokah samastah sukhino bhavantu – Må alla varelser få vara lyckliga och fria

Ulrika

 

Det blir inte alltid som man tänkt sig 14November 2016

Idag är det 5 dagar kvar till planet lyfter från sverige. Jag har hela två månader framför mig av bad, sol, familjehäng och framförallt YOGA. Yoga som oavsett om den är kopplad eller inte till någon religion – ändå har blivit som en religion för mig. Efter alla dessa år har jag – nästan dagligen – vikt och böjt, utmanat och stärkt kroppen, tanken och känslan i mig. Sammansmältningen som sker på mattan går inte att utrycka på annat sätt än att det är en andlig träning för mig. Yoga är mer än summan av delarna. Om den andliga aspekten inte fanns skulle yogan inte vara så vibrerande, levande och spännande för mig fortfarande. Det är mystiken men även insikterna som stärker och tjusar och gör att jag hela tiden vill tillbaka till mattan för mer.

Men för att knyta an till rubriken – det blir inte alltid som man har tänkt sig – jag hade en vision om att denna sväng föräldrarledighet (är mamma till två pojkar – den yngsta bara 6månader) skulle ge mig massor av utrymme att stanna kvar länge på mattan, ofta, varje dag. Men så har det inte blivit och det är lite tufft för mitt sinne att acceptera. Min Sadhana har blivit sporadisk och en källa till ständig längtan. Därför är förväntningens sötma sötare inför vår resa för jag vet att jag kommer få praktisera varje morgon med duktiga lärare och på en mycket vacker plats. Centered yoga Thailand är platsen och vi kommer stanna tre veckor.

En annan del som inte blivit som jag trodde var vilka lärare som kommer vara på plats. Min tro var att jag bokat in mig på ett retreat med en amerikansk yogalärare som jag inte tidigare mött men som jag ändå hade en bra magkänsla kring. Det visade sig för några veckor sedan att han avbokat och kommer inte – på grund av personliga själ. Men jag vilar tryggt i att jag kommer att få det jag behöver.

Mycket lycka och förväntningar!

Ulrika

 

TEXT FRÅN NYHETSBREVET 15SEPTEMBER

Hej medmänniska,

”The world is one country and mankind i it´s citizen’s” –Bahá’u’lláh

Det är svårt att skicka ut detta nyhetsbrev idag utan att reflektera över gårdagens val. Vi på Mya tänker inte hänga ut våra personliga politiska åsikter, eller vilka partier vi röstat på. Men vi vill skicka en hälsning i form av en önskan. En önskan om att politiker idag lyfter blicken över procentsatser, budgetar, sårade känslor, rädslor och istället lägger energi på att visionerna av hur livet för oss på planeten skulle kunna se ut. Lyfta blicken och använda fantasin (utan rädslor) till byggandet av en en skönare värld. En värld där resurserna räcker till åt alla, och där allas medfödda och utvecklade styrkor får komma till sin rätt. När visionen är tydlig, lyssna till hur din medmänniskas version av utopia ser ut. Kanske märker man vissa skillnader, men det mesta handlar nog om trygghet, tillhörighet och frihet. Sen när utopia är visionerad – sätt er ner och jobba konkret tillsammans, ta små eller stora reella kliv i riktningen mot utopia. Tack!

Vi på Mya tror att det största jobbet för att vi ska leva i harmoni tillsammans på jorden börjar i oss själva. Att våga kika på hela spektret av vem är jag – mörka och ljusa sidor, vilka val jag gör och varför. Vårt förmedlade redskap för detta är yoga och meditation. Ingen specifik religion utan bara med människans känslomässiga intelligens och yogans gamla tekniker till att hitta hem till din kärna – din essens. När du gör dig väl bekant med detta, lägger du också grunden för hållbara relationer med din omgivning. Genom en hållbar relation med DIG och de i din närhet bidrar du på ett fundamentalt sätt till att skapa harmoni. Vi börjar med mitten av oss själva och låter det få sprida sig som ringar på vattnet.

Välkommen att komma till oss och utforska DIN kropp, själ och ditt sinne.

Vill du läsa hela Nyhetsbrevet klicka här

Med mycket tillit
Ulrika Cassel


Fick du inte nyhetsbrevet i Augusti, läs det genom att klicka på länken NYHETSBREVET Augusti 2014 där kan du även fylla i din e-post adress så att du inte missar några nyhetsbrev framöver.

Augusti 2014

Om Shanti

_D7A7996

 

”Om träning och prestation – ibland en flykt från livet”

Det är över två år sedan jag (Ulrika Cassel) tränade (annat än yoga) regelbundet. För er som känner mig vet att jag har alltid placerat ett hårt träningspass högt upp på vettiga-saker-att-göra listan. Men så för ca två år sedan hände något, jag började se mina motiv till träning – det var ofta en flykt. När jag ställdes inför svåra livsval eller det på något annat sätt började skava på insidan så tog jag ofta till träningen som en snabb ”pain killer”. Och träning är ju så tudelat. För å ena sidan är vi skapta för rörelse, våra kroppar är mäktigt intelligenta att utföra stordåd i rörelse, å andra sidan är det också något som kan hindra oss från att tillåta det som känns få kännas. Det kan hindra oss från att vara lyhörda för livets flod. Ungefär som sprit, bakelser och drenerande relationer tänker jag.

Genom att bygga en stark och smidig kropp blåste jag upp mitt ego och fick mig att känna det som att jag duger, fast det inte alltid kändes så på insidan. Så med den insikten la jag ner träning. Zipp noll, finito. Från svart till vitt, såsom jag har blivit uppfostrad att göra saker. När saker kändes jobbiga lät jag mig få vara sårbar, så länge det behövdes. Det var inte alltid lätt, ibland försökte jag döva med annat, men jag märkte fort att jag bara lurade mig själv. Min kropp blev mjukare, såklart, och det var också spännande, för i kölvattnet av detta beslut så blev också mitt sinne mjukare. Jag slutade döma mig själv så hårt och allt behövde inte vara perfekt -jämt. Märkte också att jag blev mer tolerant mot mina medmänniskor. Den här fysiska transformationen som ”morfade” sig till en mental och känslomässig förändring har berikat mitt liv på många plan. Jag är väldigt tacksam att jag tillät mig att experimentera med mina invanda föreställningar. Jag hade inte haft det modet och styrkan om jag inte hade haft yogan.

Min tolkning är också att jag nu är redo att ta steget vidare. Att inte kasta ut barnet med badvattnet. Så idag tog jag med min älskade kropp ut i solen och sprang (med kläderna på om det var någon annan än jag som tyckte det lät lite naket). För att det var min längtan. Och jag känner att det inte är en engångsföreteelse. Jag har börjat springa igen. Inte med en pulsklocka och en väl utarbetad plan om hur och när jag ska ha tagit mig någonstans. Nä, jag har börjat springa för att hedra min kropp, för att låta den få göra det den är skapt för – utan att prestera. För njutning och närvaro. Det är stort för mig. Hoppas ni vill följa mig på denna resa. En resa av att leva i samklang med vart livet än bär.

Om du känner igen dig och också är en prestationsprinsessa/prins vill jag dela med mig av denna bön som jag har lånat från Danielle Laporte´s bok ”The desire map” låt den väl smaka;

 

A PRAYER FOR RECOVERING EXPECTATION ADDICTS

Lord Nataradja, Shiva, Yaweh, Saraswati

hustle my shizzle an deliver me to where it´s best.

Yes´m, Jesus, life, cosmic intelligence, Milky Way Magi,

take the wheel.

 

I know you´ve got my back.

I know that you know how intensly my heart burns,

how sweet is the honey at the center of my center,

how much I am capable of.

And God knows (that would be you)

how game I am to collaborate with you

to make good stuff happen.

 

I accept my calling:

To show up and shine.

Unfurled and honest.

Determined to be only that wich I am.

 

I´m here to give my all.

 

I trust that pure intention counts for plenty support.

I trust we´ll get where Im going, together.

And I am learning to be where I am.

 

I´ll go make my art now.

 

I have faith that you´ve got the rest covered.

The universe will configure around my very best efforts. Willingly.

I can only do what ONLY I can do.

I will do that.

 

Amen. Shanti. Shalom

Sat Naam

488256_10151189631186049_213316777_n

” Drop your dramas”

I helgen har jag gått en modul i min Kundaliniyogalärarutbildning. Dessa träffar ger mig alltid såå mycket. Tydligast är nya insikter som ramlar ner som en välsignelse i min förståelse och gamla insikter som kommer tillbaka med full transformerande styrka. Insikter som tidigare vaggat sig fint in i mitt logiska sinne men som inte klarat sig igenom barriären från logik ner till mitt hjärta, ner till mitt undermedvetna. Gamla insikter som till slut klarar den sista biten av resan för att bli integrerat i hela mitt väsen. Denna träff var en manifestation av  uttrycket ”drop your dramas” på ett sådant sätt.

Så många gånger i livet som jag/vi identifierar oss med händelser och omständigheter som har korsat vår livsväg – och som lirkat sig kvar – blivit en del av vår identitet. Denna stela identitetsbild baserad på redan upplevda händelser ofta hindrar mig att leva fullt ut. För jag fastnar i dramat och konflikten med alla känslor som hänger med och låter det få färga sättet jag för mig på i världen, i möten i handling. Men att bara se det för vad det är, det har hänt det behöver inte definiera mig idag, inte nu.

Draman är och kommer alltid att förbli ett världsligt skådespel – no more no less. Det är en del av att vara människa, men det är inte den jag är. Det är inte min essens, mitt innersta. Att leka med -Vem skulle jag vara om jag inte behövde bära runt på det här dramat längre? Att genom närvaro på yogamattan varje morgon tålmodigt ge mig själv en ny chans.  Genom fantasi, tolerans och nyfikenhet släppa dramat och se vem kan jag vara utan bagaget. Tillåta mig att leva utan det som begränsar. Om jag inte hade detta drama/smärtan/omständigheten så skulle jag ju kunna…

Ibland kan detta provocera och jag tänker –Men det är faktiskt inte så lätt… Kanske dramat håller gisslan om energi  som skulle kunna manifestera mina innersta drömmar? Kanske är det okända det som skrämmer? Man vet vad man har men inte vad man får. Bagaget får vara ett skydd mot rädslan för förändring och modet man måste upprätta för att förändra. Min erfarenhet är att dramat ofta har helt oanade kopplingar med rädslor. Det är smart att ibland be om hjälp för att ta sig vidare ur sina egna tankevurpor, eller handlingsvurpor.

Yogan hjälper mig med detta om och om igen, att få en ny start, hitta modet att identifiera mina draman och lära mig att släppa dem. Förlåta mig själv, påminna mig om att jag är mänsklig och att det är ok. Sen gå vidare. Välja en friare väg. Med mer närvaro mer kärlek, mer av mej – som jag är på riktigt.

Lokah samastha sukhino bhavantu. 

Må alla varelser vara lyckliga och leva i frihet, Låt varje tanke och handling i mitt liv, bidra på något sätt till glädje och frihet för alla.

Det önskar jag dig

Ulrika

 

 

Ny termin, nya mötenyogamya

Det finns ett talesätt som går ungefär så här: Hitta det du helst vill arbeta med och du behöver inte arbeta en enda dag till i ditt liv. Så tycker jag att jag har det just nu. Att få vara en del av Mya Flow ger mig inspiration, frihet, spännande möten, känslosamma möten, vackra möten, utmanande möten och hjälper mig att växa. Att få vara i det här gamla charmiga huset, bara det är så mysigt! De knarrande stegen när någon går i trappan, de robusta träplankorna i golvet, de små mysiga fönsterna där ljuset silas in. Det gamla som känns så genuint, tryggt och så levande . Jag skulle inte bli förvånad om det dök upp ett ”friendly ghost” någon gång för det känns som det finns mycket positiv energi här,  inte bara i väggarna. Doften från alla tända ljus, koppar fyllda med yogite, kroppar som landar i stillhet på mattan för att smälta dagen som gått…Ja att bara att titta på de utlagda yogamattorna, de vita filtarna och bolsterna väcker signaler av harmoni och balans inuti mig….för att inte tala om den energi som finns i rummet efter vilan i shavasana. Så många ggr jag har måstat svälja nån extra gång och samla mig lite, för att tårar av tacksamhet och beröring inte bara hejdlöst ska välla fram.Så det är med ett välfyllt hjärta jag åker hem och avslutar min arbetsdag.

Nästa vecka drar vårterminen igång. Det är alltid så fantastiskt att se hur snabbt yogan sätter igång en slags transformation hos nya deltagare. Vissa hamnar som ett förälskelserus medan andra får rätt tuffa saker att tampas med ganska snabbt, men händer grejer – det gör det ! Den här inre resan tar sig olika uttryck för alla och därför är jag tacksam att vi kan ge flera olika ingångar till yogan här på Mya. Medan några deltagare fastnar för en yogastil väljer andra att hoppa runt, provar sig fram och så måste det få vara. Vissa vill kanske kombinera en mer fysisk stil med en mer meditativ och rogivande. Så valet måste vara upp till individen. Att svettas sig igenom kraftfull vinyasayoga, känna sin inre energi växa i en kundaliniklass, nå in i djupet av sig själv genom yoga nidran i den klassiska yogan eller landa i den fina läkeprocess som yinyogan sätter igång….the choice is yours <3

Väl mött på mattan!

Namaste <3

/ Agnetha

 

Gott Nytt År!

”Your success and happiness lies in you. Resolve to keep happy, and your joy and you shall form an invincible host against difficulties.”Helen KellerYinyoga

För många känns början på ett nytt år som en möjlighet till en ny start, trots att livet egentligen bara fortsätter. En ny dag tar ju faktiskt bara vid. Men kanske behöver vi uppleva att saker har en början och ett slut? En slags ram, en struktur som skapar trygghet, eller kanske målar vi upp ett nytt år som en slags markering för oss att möjligheter åter öppnas, intalar oss att ny kraft kommer till oss? Ett nytt år ger oss kanske en extra boost av tillit och framtidstro? Jag tror personligen att detta i själva verket är något vi kan göra varje ny dag och inte bara en gång om året. Vi kan alltid öva på att släppa taget om det som inte längre gagnar oss, göra nödvändiga förändringar och gå vidare. Vi kan varje dag inge oss själva med förnyat hopp, mer tillit och tilltro, till livet liksom oss själva. En stund på yogamattan varje dag skapar utrymme för detta. Om det så är i en lång värmande vinyasasekvens, några få yinpositioner eller 5-10 min sittandes i någon meditationsställning. Det behöver inte enbart vara yoga. Allt som gör att du hittar in till djupet av dig själv och som skapar en öppning för att stämma av är bra. Kanske en skogspromenad, ett skönt bad, eller bara ligga och vila och känna in hur du verkligen mår. Så vänta inte 364 dagar tills nästa gång du sätter nya mål och föresatser, och hittar ny kraft och inspiration…. i morgon kan vara precis rätt tillfälle <3

Varma nyårskramar

// Agnetha

 

Ahimsa

Yamas och Niyamas är yogans tio etiska riktlinjer och omfattar de första två delarna av den åttafaldiga vägen.  Ahimsa- ickevåld är den första av de 5 Yamas och denna viktiga princip ligger till grund för alla de övriga etiska riktlinjerna. ahimsa2Ickevåld är ett förhållningssätt som innefattar ett sunt förhållande till sig själv och andra, utan att man vare sig är självuppoffrande eller anser sig vara för mer. Den här principen guidar oss till hur vi lever tillsammans, delar på saker och gör det vi vill, och detta utan att skada oss själva eller andra.

I österländsk filosofi är Ahimsa-principen så högt värderad att den utgör grunden i all yogafilosofi och praktik. Man menar att om vi inte grundar våra liv och handlingar i icke-våld så kommer allt annat vi försöker oss på att stå på vingliga ben.

Att döda eller fysiskt skada någon är den form av våld som vi lätt uppmärksammar och förstår. Att känna sig jagad, rädd, maktlös, ur balans och på kant med oss själva, att vi säger elaka saker eller exploderar i ett utbrott är andra mer subtila yttringar av våld. När vi bättre börjar förstå dessa nyanser, inser vi också att vår förmåga att inte brukar våld mot andra är direkt relaterad till vår förmåga att inte bruka våld mot oss själva. För att lära oss att leva på ett sätt där ickevåld är centralt måste vi preventivt praktisera att hitta mod, skapa balans, älska oss själva och utveckla medkänsla mot andra.

Hur övar man sig då att bli modig? Vi omges konstant av rädsla i olika skepnader. Den visar sig när vi fegt viker undan, i våldsamma utbrott, i uppbyggda skyddsmurar, i otaliga gester och ord av ovänlighet. Tittar man noga kan man härleda alla handlingar av girighet, kontroll och osäkerhet till just rädsla. Rädsla är en grogrund för våld, rädsla skapar våld. Vi måste därför lära oss att skilja på den rädsla som faktiskt håller oss vid liv och den rädsla som hindrar oss från att leva fullt ut. Den första typen av rädsla har vi med oss instinktivt, den är inbyggd i oss för att hjälpa oss att överleva. Den andra typen är rädslan för det okända. Den rädslan finns i vårt sinne där den kan leva och växa sig större med hjälp av vår fantasi och inbillning. Tillräckligt stor blir den ett fängelse som vi inte tar oss ur. Det är därför viktigt att vi tar reda på mer om det som skrämmer oss, att vi söker hjälp hos människor med rätt erfarenheter. Det kanske blir nödvändigt att vända sig till människor eller miljöer vi vanligtvis undviker, kanske t.o.m. till en ovän. Detta för att öppna upp för nya sätt att tänka. Få nya perspektiv. När vi jobbar mot att utvecklas, får en bredare förståelse, känns världen större och mindre hotfull. Våra hjärtan öppnas upp och behovet att ta till våld bleknar. Mod är inte frånvaro av rädsla, utan mer en förmåga att vara rädd utan att för den skull bli paralyserad. Att våga möta och acceptera rädslan… och att utmana den. För om vi alltid håller oss på den trygga planhalvan, hur ska då modet kunna växa? Vi måste därför utanför vår komfortzon, det är bara där vi kan öva upp vårt mod.

Fortsättning följer…

Om shanti

// Agnetha

 

Yinyoga

YINYOGA – approachen inom yoga där man ”Vilar sig i Form”, har blivit stort uppmärksammad sedan Magdalena Mecwelds bok släpptes förra året. Men som många kanske tror är inte yinyoga något nytt fenomen. När jag tittar i den första yinyogabok… jag köpte, ser jag att den är tryckt 2002, för mer än 10 år sedan alltså! Anledningen att Yinyogan nu har blivit en sådan boom kan man fundera kring. Jag tror personligen att det beror på att många människor börjar vara så utleda på tidens höga tempo. Att allt ska gå så snabbt, vara tidseffektivt, gärna bidra till en snygg ”yta” och pumpa igång ännu mer adrenalin. Kroppens och sinnet skriande behov efter stillhet, långsamhet, vila och att bara få vara och känna efter, börjar för många bli så uppenbart att det helt enkelt inte längre går att ignorera signalerna.  Det är dags att börja lyssna….inåt. I vilket fall så var det anledningen till att jag själv började med yinyoga. Att få tid… äntligen TID… att få känna hur det verkligen kändes genom att i lugn och ro få uppleva spänningarna i kroppen, att betrakta känslor som ville pysa ut, de som aldrig tidigare fått utrymmet riktigt… för de låg så djupt begravda. Jag minns så väl hur svårt jag hade det med en massa saker när jag började öva yinyoga. Hur förtvivlat ont jag tyckte det gjorde p.g.a. att jag hade mycket spänningar i kroppen, bristen på tålamod, rastlöshet, alla tvivel och tankar som vällde upp. Men mitt i allt elände så var det så märkbart att det samtidigt hände något väldigt positivt, och det gick oväntat fort. Jag kände hur kroppen började tömma ur sig ackumulerad stress, jag märkte hur jag fick djupare förståelse för mig själv, hur jag succesivt började bli bättre på att behandla mig själv mer ödmjukt och respektfullt, hur jag fick lättare och lättare att bara släppa taget och njuta av andetagen även om påfrestningen fortfarande fanns där. Och det jag lärde mig på mattan fick jag användning av i mitt liv utanför mattan. Jag blev mindre reaktiv, sov bättre, kände mig gladare, mitt immunförsvar blev märkbart bättre och det blev såå tydligt att kroppen gav tusenfalt tillbaka av den tid jag lät den få…i stillhet och ro. Yinyoga är en oerhört rehabiliterande praktik, som läker både kroppen och sinnet och har för mig blivit en lugn, trygg och närande plats, som jag nu sedan många år har ett återkommande behov att komma till
Namaste ♥
Agnetha

 

Att komma ner på mattan

Practice first, the yamas and niyamas.
Then practice asanas, as appropriate for you.
Follow with pranayama, and control the senses,
staying in meditation, until samadhi is reached.
Forsaking this structure, practicing as he wishes,
elusive will the yogi find, the fruit of the yoga tree.
~ Sri T. Krishnamacharya

De termer som finns med ovan är kanske inte bekanta för alla, men det Krishnamacharya pratar om är vägen till yoga, den åttafaldiga vägen, som Pantanjali systematiserade den för tusentals år sedan. Yamas och Niyamas är yogans tio etiska riktlinjer och omfattar de första två delarna av den åttafaldiga vägen. De utgör grunden för ett bra liv och ger redskap till ett skickligt förhållningssätt gentemot sig själv och andra. Sedan kommer Asanas (kroppsövningar), Pranayama (andningsövningar) och Prathyahara (sinnets tillbakadragande). De återstående stegen, Dharana, Dhyana och Samadhi är alla olika grader av meditation, där Samadhi är det sista – upplysning, att bli ett med allt. Nu är det sällan vägen ser ut på det här viset, just i den ordningen, utan mer vanligt är att det börjar just med asanas, som just är de positioner vi gör med kroppen på yogamattan. Många menar också att det faktiskt inte spelar så stor roll i vilken ordning de här stegen kommer. “Do your practice and all is coming”… Detta är förmodligen det mest kända yogacitatet och han som sa det är Sri K. Pattabhi Jois, skaparen av Ashtanga Yoga.

Det precisa innehållet i Yamas och Niyamas lämnar vi till ett senare tillfälle, men många av de etiska riktlinjerna övas upp alldeles naturligt på mattan, när du gör din yoga. Men så va det just det…att komma ner på mattan, att få till en egen praktik. Det finnsett annat känt citat som går ungefär så här: ” En av de svåraste utmaningarna med yoga är att komma ner på mattan .” Som nybliven yogi upptäcker man rätt snabbt att det ligger mycket sanning i detta. Det är oerhört lätt att komma på mängder av skäl/ ursäkter för att det inte passar att yoga just idag.

Att utöva yoga regelbundet ÄR utmanande av många anledningar: på grund av familjesituation, arbete, ens fysiska och psykiska hälsa osv.… och det är OK , det är livet, som det ser ut… Men att göra yoga regelbundet och sedan hålla sig till en regelbunden rutin är också helt avgörande för att kunna skörda frukterna av yoga. Det finns inget annat sätt att bättre lära sig se förändringar över tid, förstå mer om sig själv eller och kunna dra nytta av det en yogapraktik för med sig, än att du gör yogan till en regelbunden rutin.

Din Yogapraktik ska vara en personlig övning som bör anpassas till din energinivå och ditt fysiska och mentala tillstånd just för den tidpunkt som du ska vara på mattan. Att öva huvudstående fast man för tillfället har en sprängande huvudvärk, bara för att man bestämt sig att det är huvudståendeövning som gäller, är inte att vara lyhörd inför nuet.
Kropp – själ – andning – i samspel är vad fysisk yoga handlar om. Din kropp är i ständig förändring, från dag till dag, och även under hela dagen. När du kan distansera dig lite och betrakta, hur pass sinnet rörs, hur kroppen känns, hur din andning uppför sig just vid den tidpunkt du befinner dig på mattan, då är du i nuet, just i detta ögonblick. Då märker du också varje gång sinnet vandrar och kan om och om koppla upp dig till nuet igen.

Regelbunden övning av samma ställningar hjälper till att hålla dig i ögonblicket. Därför är det bra att du håller dig till samma serie av övningar över längre tid. Regelbundenheten är det viktiga, inte hur länge, hur mycket eller hur avancerat. Du behöver inte sätta ihop ditt eget program, kanske tar du hjälp av en yogalärare att sätta ihop en lämplig serie åt dig att göra hemma. Då först har du möjlighet att verkligen se förändring och förstå just hur olika förutsättningarna kan vara från dag till dag, och se vilken effekt som just den praktiken har på din kropp, på sinnet, på andningen. Regelbunden träning av samma ställningar, tillsammans med att hålla positionen i en längre stund hjälper dig att odla och upprätthålla mindfulness. Du lär dig se hur vissa positioner påverkar dig på djupet. Du ska inte heller förvänta dig ”framsteg ” eller att kunna ” gå djupare ” från praktik till praktik. Du gör din praktik utan att döma eller värdera, utifrån rådande förutsättningar för den tidpunkt du hamnar på mattan, och bara övar på att vara uppmärksam och inkännande – mindful.
När du kopplar ihop kropp-själ – andning kommer uppmärksamheten av sig själv. Det är det som ÄR uppmärksamhet. Att hålla dig medveten om upplevelsen i din kropp, passerande känslor som t.ex. ilska, rädsla besvikelse, tvivel och njutbara stunder kommer och går,  och du lägger ingen värdering i dem, du observerar bara dina andetag… bara är uppmärksam. Och det är så du ska inleda din praktik och hur du ska fortsätta den, hela vägen fram till vilopositionen- Shavasana.

Alla kan inte göra alla ställningar och du ska vara nöjd med vad du kan göra. Alla dagar passar inte alla ställningar. Det är helt ok. Det viktiga är att din stund på mattan blir av. Du kan sitta stilla en stund, andas, betrakta kroppen , sinnet och se det som dagens praktik. Poängen ligger inte heller i hur vig du är, eller hur ”svåra” ställningar du kan göra, utan avgörande är, återigen, hur fokuserad du är under din praktik.  Och det är här den kommer in…den ständigt återkommande utmaningen: Acceptansen.

Acceptansen att kunna vara tillfreds med att att kroppen känns annorlunda från dag till dag och att inte heller din energinivå ligger konstant, att kunna acceptera att din kropp har begränsningar. I vissa leder är du kanske inte så öppen, i vissa muskler inte så mjuk, acceptera att din kropp är olika varje gång du utövar. Vissa dagar kanske det är kanske rena njutningen att vara i din kropp, var  gärna tacksam, men acceptera också att det kan kännas helt annorlunda nästa gång du gör din yoga.

Acceptera även att du kommer att  möta hinder i din praktik. Dessa hinder kan vara något i kroppen, i andningen eller i sinnet, något i samspelet mellan dessa. Samspelet – vilket leder oss till innebörden av Yoga, och ordets betydelse som ju faktiskt är förening. Men ordet yoga kan även betyda disciplin/ok. Att bestämma sig för en regelbunden hemmapraktik  är ett beslut. Du beslutar för att ge dig hän, att disciplinerna dig och axla oket att utforska dig själv.

När du övar lär du dig mer om dig själv och dina beteendemönster. Du lär dig mer om din kropp. Du inser kanske att du måste andas mer effektivt. Du inser att du måste möta och övervinna hinder, hinder som hindrar dig från att få alla de fördelar som yoga, som LIVET, erbjuder. Yoga handlar om tillväxt. Tillväxten som blir resultatet av att du förstår din praktik, att du tillåter dig att göra misstag men tar lärdom av dessa misstag – vad gjorde du för misstag och varför? Att förstå din praktik, att  du succesivt lär mer om dig själv måste få vara en levande process . Tillväxten kommer ur att du förstår vad som händer i dig, vem du egentligen är just när du gör något svårt, och förstå varför det är svårt för dig, att våga titta på och reflektera över motståndet. Och det gäller inte bara på mattan utan alltid, i ditt vardagliga liv.

Yogan kommer att göra dig mer centrerad, yogan balanserar dig, den rensar ditt huvud och får din kropp att må bra. När du sluter fred med dig själv kommer det naturligt att du även vill skapa fred och balans på alla andra områden i ditt liv. Så…“Do your practice and all is coming” <3

Namasté

Agnetha

 

Simplicity

”Gör det enkelt bara!” Smaka på orden…Visst frigör just de orden en skön känsla av befrielse och avslappning ?

Att göra det enkelt för sig, betyder för mig att man lägger ribban för sin vision där den bäst passar  in –  utifrån tidstillgång, lust och motivation, energinivå och pengar.  Det låter så enkelt , rätt självklart, men hur svårt är det inte ändå att hålla sig kvar där ribban är satt, utan att vilja lite till, liite till, bara lite lite till…Och vips så är övertrasseringen av ”kontot” ett faktum och lugnet man först kände har bytts ut mot oro, prestationsångest, otillräcklighetskänslor och stress.

Att försöka leva upp till andras förväntningar (vilka man oftast fantiserar ihop på egen hand!),  ställer nästan alltid till problem. Konsten är att våga stå för att det man själv upplever i hjärtat som lagom, tillräckligt och fint, och fram för allt att kunna tillåta sig att tycka att just den ribban är perfekt, optimal, alla tiders! Och känns det så inombords, så kommer alla runt omkring dig också att tycka att det är precis så  – alla tiders ! För det enkla sprider alltid frid och förnöjsamhet kring sig <3

Så min önskan är att du gör det enkelt för dig, vare sig det gäller din planering för fest, ledighet , arbete eller din stund på yogamattan. Andas och känn in dina resurser, sätt ribban därefter, så kommer din självtillit växa och din grund att bli stabilare med tiden.

Peace!

Agnetha

 

Tacksamhet Förlåtelse Hjälp
Du som har deltagit på mina klasser har kanske varit med när jag öppnar med denna enkla men potenta övning. Tacksamhet, Förlåtelse och Hjälp. Det vi lägger vårt fokus på växer och om vi kan öva oss i dessa tre upplevelser kommer just dessa tre aspekter av vår perception att utvecklas.  Som när man tränar en muskel att bli starkare behövs återkommande upprepning, likaså… tränar vi vårt sinne att uppleva livet. Trampar upp nya stigar i vår hjärna. Och vi kan styra och dirigera vår upplevelse av livet mycket. Jag bjuder därför in dig att medvetet och regelbundet öva dig i tacksamhet, förlåtelse och hjälp och se vad det bär dig. Övningen är simpel och behöver bara ta 3min, gör den först på morgonen innan din dag har börjat. Sitt, kanske kvar i sängen, och rikta din uppmärksamhet inåt. Känn dig själv, känn ditt andetag –stäm av. Sedan hitta din känsla av tacksamhet – för något eller bara känn känslan. När du etablerat en kontakt med tacksamhet en stund går du vidare likadant till förlåtelse- vad kan du släppa taget om, vad kan du förlåta här och nu. Tredje och sista uppmärksamhets delen riktas mot att be om hjälp – be om hjälp för något specifikt du vill ska hända eller bara en stilla bön om hjälp. Låt övningen få resonera i ditt inre en stund. Ta ett djupt andetag och gör dig redo för dagen.
Namaste
Sat Nam
Ulrika